Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Registr smluv dělá ze všech starostů zločince

Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o registru smluv. Přestože je výsledná podoba zákona v jistých ohledech mírnější oproti původnímu návrhu, považuji jej stále za principiálně špatný.

Zákon vychází ze zcela mylné úvahy, že všichni představitelé samospráv jsou zločinci, kterým namísto o veřejné blaho nejde o nic jiného, než obohatit se na úkor veřejných prostředků. Samozřejmě nelze popřít, že v některých případech tomu tak je, ale jsem z vlastní zkušenosti přesvědčen, že v drtivé většině jsou představitelé našich měst a obcí poctiví lidé, kteří odvádějí velmi záslužnou a zároveň nevděčnou práci a s velkým úsilím a pílí pečují o města a obce, ve kterých žijeme tak, aby z nich byla místa, kde stojí za to žít! V tomto názoru se utvrzuji kdykoliv se projdu po Uherském Hradišti nebo navštívím v rámci svých cest po regionu jakoukoliv obec či město na Slovácku. Nelze spočítat stovky a tisíce projektů, které byly úspěšně realizovány v zájmu vyššího životního standardu občanů bez jediného stínu pochyby, že došlo k úniku veřejných prostředků. Nechápu tedy, proč bychom za každým starostou či zastupitelem měli apriorně vidět zloděje a podvodníka, a dotýká se mě, že stát k těmto lidem, kteří mají velké zásluhy, tímto způsobem přistupuje.

Stát zcela opomíjí systém veřejné kontroly prostřednictvím standardních kontrolních orgánů, ať již v podobě opozice v rámci obecních zastupitelstev nebo ve formální podobě kontrolních a finančních výborů, různých auditů, dozorů nad čerpáním dotací a podobně. Opravdu to již nestačí? Je třeba neustále přitvrzovat a komplikovat tak práci samospráv, které namísto dalšího zvelebování jim do správy svěřených obcí budou čím dál tím víc muset neustále něco dokládat, prokazovat a vyvracet podezření? Opravdu si tvůrci zákona myslí, že je tento trend motivací k tomu, aby do zastupitelstev měst a obcí kandidovali lidé, kteří jsou schopní a pracovití, a aby měli chuť k tomu vymýšlet a realizovat plány na nové investice a projekty?

Já si to tedy nemyslím. Naopak se domnívám, že další a další omezení a přitahování již tak dost svazujících podmínek povede k úpadku. Skutečnost, že zastupitelé jsou již dnes za každé hlasování permanentně v pozici podezřelého a že jim stát nedůvěřuje, povede pouze ke zvyšující se nechuti k tomu ucházet se o mandát veřejnosti ke správě věcí veřejných a k tomu investovat jakékoliv úsilí či tvořivost v zájmu veřejného blaha.

Zákon bude jednoznačně představovat také zvýšené náklady na administrativu všech samospráv, kterých se má týkat. Opět přibudou zástupy nových úředníků placených z veřejných prostředků, kteří budou muset každou smlouvu před zveřejněním pečlivě prostudovat, skrýt informace, jejichž zveřejnění je neslučitelné s legislativou týkající se ochrany údajů, a následně umístit na příslušný web. Za naprosto absurdní pak považuji, že samotné zveřejnění smlouvy má být podmínkou k její platnosti. Škody, které toto opatření může díky různým neúmyslným chybám napáchat, budou, dle mého názoru, nedozírné.

Pokud jde o způsob, jakým zákon vznikl, pak lze konstatovat, že se jedná o typický případ toho, kdy demokracie dostala opět zabrat. Není tajemstvím, že norma vznikla na objednávku nikým nevolených nevládních organizací, které namísto toho, aby otestovaly podporu veřejnosti svým ztřeštěným nápadům ve volebním klání, zneužívají svého vyděračského postavení a nátlakem prosazují myšlenky, jež slouží různorodým zájmovým skupinám. Je paradoxem, že tyto jejich aktivity jsou mnohdy financovány a podporovány prostřednictvím nesmyslných dotačních titulů právě z veřejných prostředků. Neexistuje snad čistší a jednoznačnější forma lobbingu toho nejhrubšího zrna, než k jakému dochází v případu této a podobných norem. Smutným paradoxem pak je, že jsou to právě tyto nevládní organizace, které proti lobbingu brojí a obviňují z něj všechny okolo.

Zákon o registru smluv považuji skutečně za velmi nebezpečný produkt, který ve výsledku poškodí všechny. Již opakovaně jsme se přesvědčili, že permanentní podezírání a kriminalizace politiky a politiků je cesta do pekel. Je smutným faktem, že kolegové z Poslanecké sněmovny nejsou schopni vzít si z toho ponaučení. Nezbývá tedy než doufat, že Senát bude v tomto rozhodování rozumnější a zamítne tento zákon s náležitým odůvodněním, které přesvědčí i poslance o jejich omylu. Sám se budu na poslední možnosti, jak zabránit tomu, aby tento nesmyslný návrh vstoupil v platnost, rád aktivně podílet.

Ivo Valenta
senátor Parlamentu ČR

Autor: Ivo Valenta | sobota 19.9.2015 18:53 | karma článku: 13,95 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Ivo Valenta

Senátor Valenta: O prezidentském kandidátovi se klidně dohádejme. Ale je z koho vybírat

Už v lednu nás čeká historicky druhá přímá volba prezidenta České republiky. A jsem přesvědčen o tom, že bude minimálně stejně zajímavá, jako ta v roce 2013.

7.11.2017 v 16:21 | Karma: 14,54 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Duhová vláda je možná sci-fi řešení, ale co kdyby…?

Povolební vyjednávání běží naplno. A všem je již teď jasné, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. Andrej Babiš bude sice pověřen sestavením vlády, ale vůbec není jisté, jestli se mu to podaří.

26.10.2017 v 16:16 | Karma: 9,26 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Inkviziční aktivisté šlápli vedle. Sorosovi žoldáci jen marně vracejí úder!

Senátor Ivo Valenta otevřeně o praktikách aktivistů, kteří jsou placeni ze zahraničí a mají ovlivnit politické a ekonomické procesy nejen v České republice.

13.10.2017 v 15:40 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2541x | Diskuse| Společnost

Ivo Valenta

To uměl již Goebbels. A nakonec z toho byl největší pogrom Evropy

Slovácký senátor Ivo Valenta k návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše

7.5.2017 v 8:55 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Fotbal nesmí být paralyzován. Chce to krizového manažera!

Slovácký senátor Ivo Valenta si myslí, že zásah státních zástupců ve fotbalovém prostřední nesmí ochromit malý a venkovský fotbal.

6.5.2017 v 21:53 | Karma: 14,26 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1421x
Senátor Parlamentu ČR, podnikatel, investor, mecenáš a slovácký patriot

Seznam rubrik