Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senátor Valenta: EET v podání vlády chaosu

Dění kolem EET považuji za další projev neúcty a opovržení ze strany současného vedení Ministerstva financí a ze strany Andreje Babiše vůči všem slušným podnikatelům a živnostníkům.

Médii koncem minulého týdne proběhla téměř na okraji většího zájmu informace o tom, že ministr financí Andrej Babiš zvažuje opět (pokolikáté již?) odklad spuštění projektu elektronické evidence tržeb (EET). Patřím k dlouhodobým kritikům tohoto systému, neboť se domnívám, že jeho dopady na podnikatelské prostředí v naší zemi budou drastické a že efekt vyšších daňových výnosů v řádech desítek miliard korun je zcela mimo realitu. Nezdar a potřeba odkladu EET by mě tedy měly těšit, přesto tomu tak ale není.
Předně považuji za nehorázný způsob, jakým se o záměru odložit start EET statisíce našich podnikatelů a živnostníků dozvídají. V médiích se dokonce objevila zpráva, že jde o spontánní nápad ministra financí, o kterém lidé z jeho úřadu pořádně ani nevěděli. Tento nápad byl pak jen na okraj zmíněn v rámci nějaké diskuse s tím, že se vše zvažuje a rozhodnutí padne v srpnu. Tím informace končí. Žádná tisková zpráva, žádné oficiální vysvětlení na příslušných webech, žádné dementi. Oficiální server k EET jen radostně oznamuje, že roadshow k popularizaci tohoto šmírovacího systému dorazila již také do Prahy.
Tento postup považuji za další projev neúcty a opovržení ze strany současného vedení Ministerstva financí a ze strany Andreje Babiše vůči všem slušným podnikatelům a živnostníkům. Je naprosto nestoudné, že stát necelý půlrok před spuštěním EET po již tak zdlouhavých přípravách není schopen těmto lidem s jistotou říct, jak to tedy bude, a sdělit tak elementární informaci, jakou je termín, odkdy se na ně povinnost evidovat tržby začne vztahovat.
Krom toho, že tento stav vrhá podnikatele do nejistoty, odklad EET pro ně může znamenat i ztráty v podobě zbytečně vynaložených financí, které by do pořízení potřebného vybavení, internetového připojení a dalších náležitostí mohli investovat později anebo dokonce nemuseli investovat vůbec. Ministr financí se totiž zároveň nechal slyšet, že EET by se prý nakonec nemusela vztahovat na podnikatele s malým obratem a týkala by se jen plátců DPH. Ale opět ani zde se nedozvídáme nic definitivního, vše se prý zvažuje a rozhodne později. To považuji skutečně za vrchol pohrdání a vrchnostenské povýšenosti, neboť pokud ani po roce a půl tvorby tohoto systému nemá vláda stále jasno o tom, na koho se má vztahovat, říká tím v podstatě, že si může kdykoliv došlápnout na kohokoliv, nechť se všichni třesou strachy...
Ministr financí a šéf hnutí ANO vstoupil do politiky s tím, že chce „řídit stát jako firmu“. Dovolím si tvrdit, že po více jak pětadvacetileté podnikatelské zkušenosti dobře vím, co to řízení firmy znamená. A to jak malého rodinného podniku, tak mezinárodního holdingu. Pokud by podnikatel nebo ředitel firmy k realizaci projektu, který má být vlajkovou lodí jeho podniku, přistupoval stejně, jako přistupuje Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem k EET, pak by se dřív nebo později stal pro své partnery, zákazníky i celý trh nedůvěryhodným a musel by podnikání pověsit na hřebík.
Vzpomeňme, že zákon o EET byl vládě předložen již na začátku února 2015. Po více než roce (letos v dubnu) byl dokončen legislativní proces. A přestože jeho délku MF nemohlo mít zcela ve svých rukou a přestože tato doba byla i v důsledku parlamentních obstrukcí delší, než je běžné, nechápu, proč jí naopak nebylo využito k tomu, aby byly systém a jeho realizace co nejpromyšlenější. Aby si vláda s definitivní platností ujasnila konkrétní pravidla a parametry a měla konečně jasno v tom, na koho se EET vztahovat bude a na koho ne. Namísto toho jsme svědky neustálého přehodnocování a odkladů, které svědčí jednak o nepřipravenosti EET a druhak jsou dokladem toho, že se žádné řízení státu jako firmy nekoná a že současná vláda je vládou chaosu. To by nás asi nemuselo tolik trápit, kdyby ovšem nebyly ve hře osudy statisíců lidí, kteří se dnes a denně vystavují rizikům spojeným s podnikáním, aby uživili sebe a své rodiny a nemuseli být závislí na státu.
Permanentní nejistota kolem EET mě ještě více utvrzuje v tom, jakou hrubou chybou a krokem špatným směrem je rozhodnutí vlády o zavedení tohoto nesmyslného a zcela nadbytečného mamutího systému. Pošetilá touha vlády mít pod kontrolou a v evidenci každou provedenou platbu naráží na realitu a utápí se v porodních bolestech, odkladech a „výjimkách z výjimek“. Se začátkem letní sezony se opět množí zkušenosti našich spoluobčanů z Chorvatska, kde účtenku mnohdy buď nedostanete a nebo si na ni kvůli chybovosti systému musíte třeba několik minut počkat. Na sociálních sítích jsem takových zkušeností zaznamenal celou řadu. EET zkrátka bude představovat mnoho vynaložené energie pro nic. A bohužel to nebude zmařená energie pouze na straně státu, což by nás zcela jistě mělo také trápit, ale i na straně těch, kteří by ji mohli investovat do rozvoje svého podnikání, což mě osobně trápí ještě víc. Vládě je to ovšem jedno. Trápilo by ji asi jen to, kdyby EET měla negativní dopad na volební výsledky jednotlivých vládních stran. A právě to je možná i pravým důvodem, proč kolem EET takto lavíruje, protože krajské, ale i parlamentní volby se nezadržitelně blíží.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Autor: Ivo Valenta | čtvrtek 7.7.2016 16:09 | karma článku: 28,23 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Ivo Valenta

Senátor Valenta: O prezidentském kandidátovi se klidně dohádejme. Ale je z koho vybírat

Už v lednu nás čeká historicky druhá přímá volba prezidenta České republiky. A jsem přesvědčen o tom, že bude minimálně stejně zajímavá, jako ta v roce 2013.

7.11.2017 v 16:21 | Karma: 14,54 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Duhová vláda je možná sci-fi řešení, ale co kdyby…?

Povolební vyjednávání běží naplno. A všem je již teď jasné, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. Andrej Babiš bude sice pověřen sestavením vlády, ale vůbec není jisté, jestli se mu to podaří.

26.10.2017 v 16:16 | Karma: 9,26 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Inkviziční aktivisté šlápli vedle. Sorosovi žoldáci jen marně vracejí úder!

Senátor Ivo Valenta otevřeně o praktikách aktivistů, kteří jsou placeni ze zahraničí a mají ovlivnit politické a ekonomické procesy nejen v České republice.

13.10.2017 v 15:40 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2541x | Diskuse| Společnost

Ivo Valenta

To uměl již Goebbels. A nakonec z toho byl největší pogrom Evropy

Slovácký senátor Ivo Valenta k návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše

7.5.2017 v 8:55 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Fotbal nesmí být paralyzován. Chce to krizového manažera!

Slovácký senátor Ivo Valenta si myslí, že zásah státních zástupců ve fotbalovém prostřední nesmí ochromit malý a venkovský fotbal.

6.5.2017 v 21:53 | Karma: 14,26 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1421x
Senátor Parlamentu ČR, podnikatel, investor, mecenáš a slovácký patriot

Seznam rubrik