Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senátor Valenta: Zrušme daň z nabytí nemovitosti!

Daň z nabytí nemovitosti nemá morální ani fiskální opodstatnění. Proto jsem v senátu navrhl její zrušení.

Senát se na svém červencovém plénu zabýval novelizací zákonné úpravy daně z nabytí nemovitosti. Klíčovou změnou obsaženou v novele je pevné stanovení plátce této daně, kterým má být nově vždy nabyvatel vlastnických práv. Dochází tak ke změně, která byla před lety Senátem odmítnuta a která je velmi diskutabilní.
Spor o to, kdo má být plátcem daně z nabytí nemovitých věcí, považuji do značné míry za spor umělý, neboť je zřejmé, že ať jím bude dle zákona kdokoliv, daň nakonec zaplatí vždy kupující, přesněji nabyvatel vlastnických práv, a to ať již odvodem nebo jako součást ceny pořizované nemovitosti. Zákonné opatření Senátu z roku 2013, které zmíněná novela mění, bylo kompromisem a dávalo alespoň jakési východisko a určitou volnost v tom, aby tato daň mohla dopadat spravedlivěji na obě smluvní strany a poskytovala prostor k férové domluvě.
Osobně v této otázce nemám jednoznačné stanovisko a nejsem přesvědčeným zastáncem ani prodávajících, ani kupujících. Právě proto současný stav považuji za optimální v jeho volnosti. Co však za optimální nepovažuji vůbec, to je samotná existence daně z nabytí nemovitosti, neboť je, nejen dle mého názoru, zcela neopodstatněná.
Není mi zřejmé, jakým právem si stát uzurpuje právo fakticky parazitovat nejen na prodeji nemovitých věcí, ale třeba i na jejich směně. Nerozumím tomu, proč by lidé, kteří si za své řádně zdaněné příjmy pořizují nemovitost, měli z těchto příjmů fakticky odvádět další, objemově ne zcela zanedbatelné daňové částky státu, který je prohospodaří jakkoliv jinak, jen ne účelně a užitečně. Nepovažuji za správné a hospodárné, aby zde pod ministerstvem financí existoval aparát zhruba čtyř stovek úředníků, kteří spravují výhradně výběr této bezúčelné daně, jejíž správa stojí ročně stovky milionů korun.  
Roční inkaso daně z převodu nemovitostí činí přibližně 11 miliard korun. Představitelé vládní koalice tvrdí, že je to pro státní rozpočet nezanedbatelná částka a že její výpadek by znamenal třeba nedostatek peněz na platy učitelů nebo policistů nebo že by bylo nutné vybrat peníze od lidí jinde a jinak. Já jsem ale přesvědčen o opaku. Částka 11 miliard korun je dle mého názoru to naprosté minimum rezerv, respektive spíše v různých skulinách zašantročených a vyplýtvaných peněz, které rozhodně lze při troše snahy postrádat. Možná by stačilo, kdyby stát pod vedením současné vládní koalice nenabíral ročně tisíce, či v letošním roce spíše desetitisíce nových státních zaměstnanců, kdyby naopak úřednický aparát zeštíhlil a zmenšil objem přerozdělovaných peněz v různých nesmyslných dotačních programech a titulech.
Jako liberálně smýšlející člověk jsem si zcela jist, že těch jedenáct miliard vybraných na této dani by bylo daleko efektivněji využito, kdyby zůstaly v kapsách jejich plátců. Sazba daně z nabytí nemovitostí je stanovena ve výši 4 %. Při koupi domu v hodnotě 3 milionů korun tak například mladá rodina zaplatí kromě kupní ceny navíc daň ve výši 120 000 Kč. Nebylo by snad i pro stát a jeho politiku podpory mladých rodin a jejich bydlení přínosnější, kdyby v takových případech lidé mohli tyto prostředky investovat spíše třeba do vybavení domácnosti než do bezedné státní pokladny? Nebylo by v zájmu státu to, kdyby i právnické osoby – firmy a podnikatelé – při pořizování nemovitosti mohly raději tyto prostředky nasměrovat například do nějakých souvisejících investic nebo do tvorby nových pracovních míst? Já jsem přesvědčen, že by to bylo zcela správné.
Jako jeden z dalších argumentů, který hovoří pro zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, je pak třeba v neposlední řadě uvést druhotný negativní dopad této daně na výnos daně z příjmů z prodeje nemovitostí a dále také zpomalení a zkostnanění trhu s nemovitostmi a vůbec výstavby nových nemovitostí jako takové. Mnohdy je možné setkat se praxí, kdy kvůli snaze o to, aby daň z nabytí nemovitosti byla co nejnižší, je záměrně ponižována cena nemovitosti, čímž se pak logicky snižuje i základ pro výpočet daně z příjmů z prodeje nemovitosti. Stát tak následně tratí nejen na výběru daně z nabytí nemovitosti, ale rovněž daně z příjmů.
Dále je evidentní, že všemožné výjimky a lhůty, při kterých daň z nabytí nemovitostí není povinné platit a které jsou i v projednané novele upravovány, vedou k různým průtahům, spekulativnímu jednání a manipulacím, které mimo to, že tedy nedojde k daňovému odvodu, zároveň do značné míry brzdí trh s nemovitostmi. To má zcela nepochybně negativní dopad i na výstavbu nových bytů a rodinných domů a tedy i vývoj ekonomiky jako takový.
Vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen o nesmyslnosti daně z nabytí nemovitosti, nebo chcete-li spíše poplatku za využití práva naložit se svými již zdaněnými prostředky či nemovitostmi dle vlastního uvážení, nemohl jsem předloženou novelu podpořit. Navrhl jsem naopak pozměňovací návrh, který by tuto nesmyslnou a neopodstatněnou daň zrušil. Jsem přesvědčen, že výpadek příjmů státního rozpočtu, jež by činil zhruba oněch 11 miliard korun, by nebyl neúnosný a že by naopak výsledný efekt mohl být pozitivní pro veřejnost i pro stát. Bohužel jsme se však i tentokrát mohli přesvědčit o tom, že pro levicovou vládu je snižování či dokonce rušení daní nepřekročitelné tabu, neboť jejich politika se neobejde bez masivního a neefektivního přerozdělování peněz, a že je pro ni nevídané, aby tyto peníze zůstaly lidem.

Ivo Valenta
slovácký senátor
 

 

Autor: Ivo Valenta | čtvrtek 14.7.2016 18:10 | karma článku: 32,17 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Ivo Valenta

Senátor Valenta: O prezidentském kandidátovi se klidně dohádejme. Ale je z koho vybírat

Už v lednu nás čeká historicky druhá přímá volba prezidenta České republiky. A jsem přesvědčen o tom, že bude minimálně stejně zajímavá, jako ta v roce 2013.

7.11.2017 v 16:21 | Karma: 14,54 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Duhová vláda je možná sci-fi řešení, ale co kdyby…?

Povolební vyjednávání běží naplno. A všem je již teď jasné, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. Andrej Babiš bude sice pověřen sestavením vlády, ale vůbec není jisté, jestli se mu to podaří.

26.10.2017 v 16:16 | Karma: 9,26 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Valenta

Inkviziční aktivisté šlápli vedle. Sorosovi žoldáci jen marně vracejí úder!

Senátor Ivo Valenta otevřeně o praktikách aktivistů, kteří jsou placeni ze zahraničí a mají ovlivnit politické a ekonomické procesy nejen v České republice.

13.10.2017 v 15:40 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2541x | Diskuse| Společnost

Ivo Valenta

To uměl již Goebbels. A nakonec z toho byl největší pogrom Evropy

Slovácký senátor Ivo Valenta k návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše

7.5.2017 v 8:55 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politika

Ivo Valenta

Senátor Valenta: Fotbal nesmí být paralyzován. Chce to krizového manažera!

Slovácký senátor Ivo Valenta si myslí, že zásah státních zástupců ve fotbalovém prostřední nesmí ochromit malý a venkovský fotbal.

6.5.2017 v 21:53 | Karma: 14,26 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1421x
Senátor Parlamentu ČR, podnikatel, investor, mecenáš a slovácký patriot

Seznam rubrik