Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zásada zní, že jsme si před státem jako daňoví poplatníci rovni a že se daně odvádějí podle výše příjmu. A vzhledem k tomu, že OSVČ odvádějí třikrát menší zdravotní pojištění než zaměstnanci, lze jen stěží uvěřit, že se spokojí s tříkrát menším příjmem. To by za ty peníze nepodnikali.

A je to chyba, protože to znevýhodňuje ze strany státu tu formu podníkání, kde je nutné k dosažení podnikatelského zisku uzavírat zaměstnanecké poměry.

4 0
možnosti
LR

Stát vůbec zdražuje u nás pracovní sílu a proto také je hlavní příčinou nezaměstnanosti.

OSVČ jsou také podstatně méně často nemocní a nezatěžují sociální systém v takové míře, jako zaměstnanci. Je tedy logické a spravedlivé, že by také měli do systému méně přispívat.

2 0
možnosti

Já narozdíl od pana Valenty velmi dobře chápu současnou kampaň odborů. Jsem OSVČ a býval jsem zaměstnancem. Takže si to umím porovnat.

Je pravda, že jako zaměstnanec jsem měl větší "jistoty" než dnes, jako podnikatel. Ale jako zaměstnanec jsem platil zdravotní pojišťovně dokonce 5-krát víc, než dnes jako OSVČ. A to mám dnes zhruba stejný příjem, jako jsem měl v dobách zaměstnaneckého poměru.

Chápu úlevu na dani z příjmu pro OSVČ, ale nechápu, proč bych jako OSVČ měl mít slevu na zdravotním pojištění. To odborářské přirovnání k třetinové sádře zcela sedí. U sociálního pojištění dostane OSVČ následně od státu opravdu o tolik méně, o kolik méně platil sociální zabezpečení. Jenže u zdravotního pojištění to nejde. Třetinu sádry lékař vyrobit neumí, zatímco třetinový důchod stát vyplácet bývalému živnostníkovi dokáže.

7 4
možnosti
TB

Přesně R^ Zdrav.pojištění by měli jak zaměstnanci, tak OSVČ platit přibližně ve stejné výši, protože oba lékařskou péči potřebují stejně....Ať mají OSVČ úlevy na daních, na soc. nebo třeba důchodovém pojištění, ale zdrav.pojištění by měli mít stejné.....

5 0
možnosti
RC

největší parazit na zdravotnim pojisteni je stat, plati za statni pojistence necelou polovinu oproti minimu OSVC. A to přitom statni pojistenci jsou ti, co cerpaji nejvíce.

19 1
možnosti
JD

tak, stat platí asi 800...na druhou stranu by taky mohl říct, že nebude platit nic a a´t se "jeho" pojištěnci starají sami o sebe

1 0
možnosti
JD

při přečtení posledního odstavce jsem nabyl dojmu, že autor vůbec necháme princip zdravotního pojištění. ano, jsou mezi živnostníky ale i zaměstnanci lidé, kteří jsou nemocní minimálně a tak do systému přispějí více, než z něj spotřebují. Na druhou stranu jsou stejně v obou kategoriích také lidé, kteří spotřebují násobně víc, než kdy do systému odvedou...to je princip solidarity. problém je ale v tom, že zaměstnanci si narozdíl od živnostníků nemohou stanovit, kolik budou odvádět

5 3
možnosti
RC

OSVC si zase nemohou sami urcit, kolik skutecne vydělají. Na rozdil od zamestnancu, kteří mají plat stanoven smlouvou. Takze OSVC se muze stat, ze jejich prijmy jsou 0 (myslim ty realne), ale zdravotni "pojisteni" zaplatit musí.

3 0
možnosti
LR

Naprosto přesné.

Odborový boss Středula je odstrašujícím příkladem škodlivosti odborů pro ekonomiku a růst životní úrovně.

4 1
možnosti
VJ

Ale jistě to dotáhne daleko, v té naší pokrytecké společnosti. Viz senátor Zavadil. A to co dělá a říká, je jen to co potřebuje, aby se mu to také podařilo. (Zlý úmysl za tím nehledejte.)

2 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1421x
Senátor Parlamentu ČR, podnikatel, investor, mecenáš a slovácký patriot

Seznam rubrik